Deliveroo heeft slechts één doel: winstoptimalisatie en naar de beurs gaan. De zzp-constructie drukt de loonkosten. En de werknemers draaien op voor het ondernemersrisico. Kortom: méér cash voor Deliveroo, mínder cash voor de riders.
Het is heel simpel. Riders zijn collega’s van elkaar en geen concurrenten! En daarnaast hebben riders recht op goede arbeidsvoorwaarden!
Als zzp’er krijgen de riders niet meer per uur betaald, maar per bezorging. Deliveroo bepaalt het bedrag. Als klap op de vuurpijl, kan Deliveroo op elk gewenst moment het bedrag aanpassen. Gewoon omdat het kan (denken zij dan, hè).
Als de riders zzp’ers worden, zijn zij zelf verantwoordelijk voor verzekeringen, veiligheidsmateriaal, belastingaangiftes en premieafdracht.
Voorbeeld: een rider van 18 jaar heeft voor hij het door heeft een hele administratie erbij. Doe je dit niet goed, riskeer je een fikse boete van de Belastingdienst!
De rider heeft als zzp’er totaal geen zekerheid. Je mag niet werken wanneer je wilt en Deliveroo kan op elk gewenst moment het contract ontbinden.
De riders moeten zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel à €50,- per jaar.
Wat écht wringt, is dat Deliveroo de riders onverzekerd de straat op wil sturen. Als ze gewond raken en daardoor inkomsten mislopen, omdat ze (tijdelijk) niet kunnen werken, hebben ze pech gehad. Ook wanneer ze arbeidsongeschikt worden, krijgen ze geen uitkering. De riders kunnen zich wel verzekeren tegen ongevallen en arbeidsongeschiktheid, maar dit is onbetaalbaar met de vergoedingen die Deliveroo de riders biedt.